O nama

 Životopis  Vesna V Brinar

Vesna  V. Brinar, redoviti je profesor neurologije Medicinskog fakulteta u Zagrebu u mirovini. Nakon završenog studija medicine u Medicinskom fakultetu Sveučilišta u  Zagrebu 1974 godine završila je specijalizaciju iz neuropsihijatrije u Neurološkoj klinici Medicinskog fakulteta, Kliničkog  Bolničkog  Centra u Zagrebu. Nakon poslijediplomskog studija iz Biologije/Biomedicine magistrirala  je  1978 godine a potom i doktorirala 1981 godine  iz područja neurofiziologije u Medicinskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu.

Godinu dana postdoktoralnog studija 1984/1985 provela je  u Sveučilišnoj klinici u Berlinu u “Klinikum Charlottenburg” te kao stipendist “British Council-a” (British Council Fellow) u  St Thomas’s hospital u Londonu.

1997 godine  komisija Ministarstva zdravstva RH dodjeljuje joj naziv  Primarius.

Nakon habilitacije  1984 godine  stekla je  naziv   docenta, a potom  je

1996 godine izabrana u izvanrednog profesora  te

2004 godine  u redovitog profesora Neurologije u Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1991 do 2008 godine obnaša funkciju predstojnika Katedre za Neurologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Od 1980 do 1992  voditelj je odjela  za  moždani udar i intenzivnu njegu neuroloških bolesnika.

Od 1992 do 1997 godine voditelj je odjela za  poremećaje autonomnog  živčanog sustava, od 1997 voditelj  je odjela  za vrtoglavice I poremećaje ravnoteže.

2001 godine osniva i vodi Udrugu za istraživanje multiple skleroze i drugih demijelinizacijskih  bolesti  središnjeg  živčanog sustava

Od 2005 do 2011  osniva i vodi referalni centar  za  demijelinizacijske  bolesti središnjeg  živčanog sustava Ministarstva Zdravstva i Socijalne skrbi RH.

Od 2005-2006 vršilac je funkcije Predstojnika Neurološke klinike Medicinskog fakulteta i Kliničkog Bolničkog Centra Zagreb,

2005 -2011 godine osniva  i  vodi Referalni   centar za  demijelinizacijske  bolesti  Ministarstva Zdravstva i Socijalne skrbi RH.

Vodi  i sudjeluje kao  predavač u brojnim  znanstvenim i stručnim poslijediplomskim studijima iz  Neurologije, kliničke Psihologije, Obiteljske medicine,  te trajne izobrazbe liječnika iz područja moždanog udara,multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, vrtoglavice i dr.

Član je   brojnih znanstvenih i kongresnih organizacija, (International Neuropsychiatry Symposia in Pula and Member of Kuratorium International Danube Symposiums, Faculty member of World Congress Controversies in Neurology), a sudjelovala je  i vodila više znanstvenih  projekata Ministarstva Znanosti RH.

Osnovala  je 7  Internacionalnih  simpozija o multiploj sklerozi i sličnih  bolesti  koji su se  održavali u Dubrovniku i u Zagrebu.

Član je Editorial Boarda časopisa “ Multiple sclerosis and related Disorders”

Publicirala je oko 200 znanstvenih i stručnih radova i objavila sveukupno 14 knjiga  za studente  medicine i  neurologe.

I dalje aktivno radi  u poliklinici za Neurologiju I Internu medicinu “Cortex” u Zagrebu, Tomašićeva ul. Br 4.